Reiki


Reiki; Wat is het?

Reiki is een eeuwenoude vorm van alternatieve geneeskunde en holistische therapie die is ontstaan in Japan en wordt toegepast om de lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele gezondheid te bevorderen. Het woord "Reiki" zelf bestaat uit twee Japanse karakters: “Rei”, wat staat voor het spirituele of universele en “Ki”, wat verwijst naar vitale kracht of levensenergie. Samen vertaald wordt Reiki gezien als “universele levensenergie” en wordt er geloofd dat deze energie stroomt door alles wat zich in het universum bevindt, zo ook door ons lichaam.

Wanneer er wordt gekozen voor een Reiki-behandeling ligt de Reiki-ontvanger meestal comfortabel gekleed op een behandeltafel, al is zittend op een comfortabele stoel is ook nog een mogelijkheid. Voorafgaand aan de behandeling stemt de Reiki-beoefenaar zich eerst af op de ontvanger en plaatst gedurende de behandeling zijn of haar handen op verschillende delen of posities op of boven het lichaam daar waar de universele levensenergie meer mag gaan stromen. Het doel van Reiki-sessie is energetische blokkades op te heffen, stress te verminderen, pijn te verminderen, spiritueel te groeien, energie doorstroom in het lichaam te bevorderen, diepe ontspanning te ervaren, slaap te verbeteren, ondersteuning bij natuurlijk genees processen of om het algemene welzijn van een persoon te verbeteren. De meeste reacties na het ondergaan van een Reiki-behandeling zijn: een gevoel van diepe ontspanning, innerlijke rust, emotioneler, vinden van antwoorden op persoonlijke vraagstukken en een verbeterde nachtrust.

Voor wie is Reiki geschikt?

Reiki is geschikt voor zowel mens als dier ongeacht de leeftijd, geslacht of achtergrond en voor ieder die openstaat voor energetische heling en op zoek is naar een holistische benadering van welzijn en ontspanning. Reiki is dan ook uitermate geschikt voor degenen die stress willen verminderen, emotionele spanning willen loslaten, pijn willen verlichten, hun algemene welzijn willen verbeteren of op spiritueel vlak op zoek zijn naar antwoorden en/of verdere groei. 

Reiki als oplossing voor klachten

Reiki is geschikt voor iedereen ongeacht leeftijd, geslacht of achtergrond die openstaat voor energetische heling en zoekt naar een holistische benadering van welzijn en ontspanning. Zo wordt Reiki vaak als aanvullende therapie toegepast, mede doordat het voor diverse klachten en/of uitdagingen een uitkomst kan bieden.

Hieronder zijn enkele voorbeelden voor wie Reiki van toegevoegde waarden kan zijn:

 1. Mensen die stress en angst ervaren:
  Je hebt moeite met het vinden en/of ervaren van diepe ontspanning of wilt af van stress en/of angst gerelateerde klachten. 

 2. Mensen met fysieke pijn:
  Je ervaart veel lichamelijke klachten en zoekt naar een manier of oplossing om de pijn, zowel fysiek als emotioneel, te verlichten.
    *Onthoud hierbij wel dat Reiki GEEN vervanging is voor medische behandeling(-en), maar WEL van toegevoegde waarde kan zijn. 

 3. Mensen die emotionele genezing zoeken:
  Je merkt de laatste tijd emotioneler te zijn, je energieloos te voelen, burn-out klachten te ervaren of te worstellen met opgelopen (pyschische) trauma's en bent toe om deze los te gaan laten en te gaan verweren.

 4. Mensen die zoeken naar spirituele groei:
  Je zoekt een manier om je spirituele pad te verkennen, te verdiepen of om (interne) antwoorden te vinden op bepaalde vraagstukken.

 5. Mensen met slaapproblemen:
  Je merkt de laatste tijd slechter te slapen en hebt onvoldoende nachtrust. Dan kan Reiki helpen bij het bevorderen van een diepere en meer rustgevende slaapwaakritme.

 6. Mensen die interesse hebben in aanvullende therapieën:
  Je merkt vast te zijn gelopen binnen de reguliere medische zorg en wilt graag Reiki toepassen als aanvullende alternatieve behandeling. 

Het is belangrijk te vermelden dat Reiki meestal wordt beschouwd als een aanvullende benadering van gezondheid en welzijn, naast de traditionele reguliere medische zorg. Als u last heeft van ernstige medische aandoeningen, is het raadzaam om altijd eerst uw arts te raadplegen voordat u Reiki of andere alternatieve therapieën probeert. 

Wanneer is Reiki ongeschikt?

Reiki is GEEN vervanging voor medische behandelingen, maar kan wel worden beschouwd als een aanvullende methode of therapievorm. Reiki is daarom mogelijk NIET geschikt in de volgende situaties: 

   1. Ernstige medische aandoeningen:
Reiki is niet geschikt voor mensen met ernstige medische aandoeningen zoals kanker, hartproblemen, infecties of andere acute gezondheidsproblemen. In dergelijke gevallen moet altijd eerst een arts worden geraadpleegd en de voorgeschreven medische behandeling worden gevolgd. Reiki kan een aanvulling zijn, maar mag NOOIT cruciale medische zorg vervangen.

   2. Kritieke noodsituaties:
In geval van een noodsituatie zoals een hartaanval, beroerte of ernstig letsel is onmiddellijke medische interventie nodig. Reiki is geen geschikte behandeling voor dergelijke noodsituaties.

   3. Psychische aandoeningen:
Reiki mag niet worden gebruikt als de enige behandeling voor ernstige psychische aandoeningen zoals schizofrenie of bipolaire stoornis. Het kan echter dienen als aanvulling op psychologische therapieën en medicatie, mits dit in overleg met een professionele zorgverlener gebeurt.

   4. Allergische reacties:
Als iemand allergisch is voor bepaalde aanrakings- of massagematerialen of allergisch is voor essentiële oliën die tijdens Reiki-sessies kunnen worden gebruikt, moet dit van tevoren aan de Reiki-beoefenaar worden gemeld.

   5. Onwil of scepticisme:
Reiki kan minder effectief zijn wanneer iemand sceptisch is over Reiki of niet openstaat voor deze benadering. Reiki vereist een zekere mate van openheid en geloof in de helende kracht van energie.

Het is belangrijk om voorafgaand met een arts te overleggen voordat er besloten wordt om Reiki, of andere alternatieve therapieën, als extra behandeling toe te voegen om te proberen. Vooral wanneer er sprake is van ernstige gezondheidsproblemen. Reiki kan echter zeer waardevol zijn als aanvullende benadering van ontspanning, sprituele ontwikkeling en groei en welzijn in samenwerking met medische zorg.

De Reiki-behandeling

Tijdens een Reiki-sessie ligt de ontvanger met kleren aan op een behandeltafel, of wanneer liggen niet mogelijk is, zit deze op een gemakkelijke stoel. De Reiki-behandelaar plaatst tijdens een behandeling zijn of haar handen op verschillende specifieke posities op of boven het lichaam daar waar meer energie doorstroming nodig is. Het doel van deze specifieke aanrakingen is om de fysieke, mentale, emotionele en/of spirituele blokkades op te heffen en de juiste doorstroming in het lichaam te herstellen. Reiki wordt dan ook vaak gebruikt als aanvullende therapie om stress te verminderen, pijn te verlichten, diepe ontspanning te ervaren en om het gevoel van welzijn te vergroten. 


*Bent u niet in de gelegenheid om naar de praktijk te komen, maar wilt u wel graag een behandeling? Een Reiki-behandeling op afstand of bij u thuis is bij ons ook optioneel en biedt de uitkomst voor situaties waarin een bezoek aan de praktijk niet mogelijk is. Neem contact met ons op als u interesse heeft in een Reiki-behandeling op afstand. 

Behaalde resultaten met Reiki

Mensen ervaren na een Reiki-behandeling vaak een diepe ontspanning, verlichting van klachten en een algeheel gevoel van welzijn. De resultaten kunnen variëren en zijn afhankelijk van de individuele behoeften en het proces van de ontvanger.

De klanten ik tot nu toe heb mogen behandelen gaven na afloop aan veel te hebben gevoeld, de behandeling als aangenome te ervaren en meer rust  in zichzelf te vinden. 

Gun jij jezelf ook de antwoorden die je zoekt en de rust en ontspanning die je verdient?! Ervaar zelf een Reiki-behandeling en ontdek wat het voor jou kan betekenen. klik hier en maak hier snel een afspraak!

Interesse in marma-therapie? Klik dan hier.
Benieuwd naar de tarieven voor een behandeling? Klik dan hier.