Marma-Therapie


Marma-therapie; Wat is het?

Marma-therapie is een traditionele vorm van helende therapie die zijn oorsprong vindt in de Ayurvedische geneeskunde, een eeuwenoude gezondheidsleer uit India. Het woord "marma" verwijst naar specifieke punten op het lichaam die als energetisch en fysiek gevoelig worden beschouwd. Deze punten zijn vergelijkbaar met acupunctuurpunten in de Chinese geneeskunde.

Tijdens een marma-therapiebehandeling worden deze marma-punten gestimuleerd door middel van zachte aanraking, druk, massage en soms het gebruik van essentiële oliën. Elk marma-punt wordt geassocieerd met specifieke organen, weefsels en energiebanen in het lichaam. Het doel van marma-therapie is om de natuurlijke stroom van levensenergie (prana) in het lichaam te herstellen en eventuele blokkades of onbalans in deze energiestromen op te heffen.

Marma-therapie wordt vaak gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het verlichten van fysieke en emotionele spanning, het stimuleren van de algehele circulatie, het bevorderen van ontspanning en het ondersteunen van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam. Het kan ook worden toegepast om specifieke gezondheidsproblemen aan te pakken.

Net als bij andere vormen van alternatieve therapieën, is het belangrijk om een getrainde en ervaren marma-therapeut te raadplegen als je geïnteresseerd bent in marma-therapie, omdat de technieken specifieke kennis en vaardigheid vereisen om veilig en effectief te worden toegepast.

Voor wie is marma-therapie geschikt?

Marma-therapie kan geschikt zijn voor iedereen die op zoek is naar holistische heling en welzijn, ongeacht leeftijd, geslacht of achtergrond. Deze therapie kan een uitkomst bieden voor mensen die:

 • Fysieke en emotionele spanning willen verminderen.
 • Energiebalans en energetische doorstromng willen herstellen.
 • Fysieke klachten, zoals spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen willen aanpakken. 
 • Zwangerschapsklachten; zoals vocht en gewrichtsklachten.
 • De algehele gezondheid willen verbeteren.
 • Graag op een holistische wijze willen kijken naar emotionele en fysieke blokkkades. 
 • Slaapproblemen willen verminderen.
 • Specifieke gezondheidsklachten of pijn willen aanpakken.
 • Behoefte hebben aan emotionele genezing en stressverlichting.
 • Spirituele groei willen verkennen en verdiepen.
 • Geïnteresseerd zijn en openstaan voor alternatieve therapiën. 

Het is belangrijk op te merken dat marma-therapie kan worden aangepast aan de individuele behoeften en situaties van elke persoon. Het is altijd raadzaam om een ervaren marma-therapeut te raadplegen om te bepalen of deze therapie geschikt is voor jouw specifieke situatie en doelen.

Marma-therapie als oplossing voor klachten

Marma-therapie kan een effectieve oplossing bieden voor een breed scala aan fysieke, emotionele en mentale gezondheidsklachten waaronder:

 1. Stress en spanning vermindering:
  Marma-therapie kan helpen bij het verminderen van stress en spanning en bevorderen van diepe ontspanning. Wat op zijn beurt weer kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

 2. Pijnverlichting:
  Het kan verlichting biieden bij verschillende soorten pijn, waaronder hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn.

 3. Emotionele balans:
  Marma-therapie kan helpen bij het los laten van emotionele blokkades en opgekropte emotionele spanning en trauma('s).  

 4. Slaapproblemen:
  Marma-therapie kan helpen bij slaapstoornissen door het zenuwstelsel te kalmeren en bijdragen aan een diepere en meer rustgevende slaap en nachtrust.
 5. Spijsverteringsproblemen:
  Marma-therapie kan de spijsvertering stimuleren en de betrokken organen ondersteunen bij het herstellen van een gezonde spijsvertering.
 6. Verbetering van de circulatie:
  Door de circulatie van bloed en energie te stimuleren, kan het helpen bij problemen met de bloedsomloop.

 7. Immuunsysteem ondersteuning:
  Het kan het immuunsysteem versterken en helpen bij het voorkomen van ziekten.

 8. Algehele welzijn:
  Voor sommigen kan marma-therapie bijdragen aan een beter algeheel welzijn door de energiebalans te herstellen en het lichaam te revitaliseren.
 9. Psychische balans:
  Marma-therapie kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid door emotionele blokkades te verminderen en het bewustzijn te vergroten.

 10. Specifieke gezondheidsklachten:
  Afhankelijk van de specifieke klachten en behoeften van een persoon kan marma-therapie worden aangepast om te helpen bij uiteenlopende gezondheidsproblemen.
 11. Spirituele groei:
  Voor sommige mensen kan marma-therapie een middel zijn om hun spirituele groei te bevorderen en een dieper begrip van zichzelf te ontwikkelen.


Het is echter belangrijk op te merken dat marma-therapie, net als andere alternatieve therapieën, als aanvullende benadering van gezondheid en welzijn moet worden beschouwd. Het mag GEEN vervanging zijn voor medische behandelingen. Individuen met ernstige medische aandoeningen moeten altijd eerst een arts raadplegen voordat marma-therapie of andere alternatieve therapieën worden toe

Wanneer is marma-therapie ongeschikt?

Marma-therapie kan in sommige situaties ongeschikt zijn. Hier zijn enkele situaties waarin marma-therapie mogelijk niet geschikt is:

 1. Ernstige medische aandoeningen:
  Marma-therapie mag niet worden gebruikt als vervanging voor medische behandeling bij ernstige medische aandoeningen zoals kanker, hartaandoeningen, infecties, of andere acute gezondheidsproblemen. In dergelijke gevallen is medische zorg van vitaal belang.

 2. Psychische aandoeningen:
  Marma-therapie mag NIET worden gebruikt als de enige behandeling voor ernstige psychische aandoeningen zoals schizofrenie of bipolaire stoornis. Het kan echter worden overwogen als aanvullende therapie naast psychologische behandelingen en medicatie, mits dit gebeurt in overleg met een professionele zorgverlener.

 3. Allergieën:
  Als iemand allergisch is voor bepaalde aanrakings- of massagematerialen, essentiële oliën of andere stoffen die tijdens marma-therapie kunnen worden gebruikt, moet dit van tevoren aan de marma-therapeut worden gemeld.

 4. Onwil of scepticisme:
  Marma-therapie vereist een zekere mate van openheid en geloof in de helende kracht van energie. Als iemand extreem sceptisch is over deze benadering of er niet voor openstaat, kan de effectiviteit ervan verminderd zijn.

Het is van groot belang om met een arts te overleggen voordat iemand besluit marma-therapie of andere alternatieve therapieën te proberen, vooral als er sprake is van ernstige gezondheidsproblemen. Marma-therapie kan echter nuttig zijn als aanvullende benadering van welzijn in samenwerking met medische zorg.

Marma-therapie behandeling

Een marma-therapie behandeling is een holistische benadering die gericht is op het herstellen van de energetische balans in het lichaam. Tijdens de behandeling worden specifieke punten op het lichaam, bekend als marma-punten, gestimuleerd. Dit gebeurt door middel van milde druk, aanrakingen, massage en soms het gebruik van essentiële oliën.

Het doel van de behandeling is om de circulatie van prana (levensenergie) te verbeteren, eventuele blokkades op te heffen en het natuurlijke helingsproces van het lichaam te activeren. Marma-therapie kan helpen bij het loslaten van psychische trauma's, verlichten van fysieke en emotionele spanning, het stimuleren van de algehele circulatie en het bevorderen van lichamelijke ontspanning.

Tijdens de sessie ligt de cliënt met bloot bovenlijf afgedekt met handdoeken op een behandeltafel. Afhankelijk van de behoeften en gestelde behandel doelen word gekeken welke marma-punten behandeld gaan worden tijdens een 60 tot 90 minuten durende behandeling. De duur van de behandeling kan dan ook variëren en worden aangepast aan de individuele situatie, voorkeuren en noodzaak.

Het is belangrijk om te vermelden dat marma-therapie een aanvullende benadering is en GEEN vervanging is voor medische behandelingen. Cliënten met ernstige medische aandoeningen dienen altijd eerst een arts te raadplegen voordat ze marma-therapie overwegen.

Behaalde resultaten met marma-therapie

Het is belangrijk op te merken dat de ervaringen na een marma-therapiebehandeling individueel kunnen variëren en afhankelijk zijn van de specifieke behoeften, balastbaarheid en reacties van de cliënt.

De mogelijke resultaten die marma-therapie kunnen bieden zijn:

 • Diepe staat van ontspanning, zowel fysiek als mentaal.
 • Vermindering van het stress en spanninsniveau in en van het lichaam.
 • Bevorderen van de energiedoorstroom in het lichaam.
 • Bijdragen aan gevoel van emotioneel evenwicht en welzijn.
 • Bijdragen aan gevoel van emotionele opluchting en verlichting. 
 • Ervaren van verlichting van specifieke fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, gewrichtsklachten, stijfheid en andere fysieke ongemakken. 
 • Verbeterde kwaliteit van slaap/waakritme.
 • Gevoel van algemeen beter voelen.
 • Gevoel van vernieuwde vitaliteit en algemeen balans. 

Interesse in Reiki? Klik dan hier.
Benieuwd naar de tarieven voor een behandeling? Klik dan hier.